Oct14

Трансферен печат върху керамика, порцелан и стъкло – чаши, пепелници, чинии и др.

Трансферен печат е вид индустриален печат за нанасяне на изображения върху извити или неравни повърхности. Най-често се използва за печат върху порцелан, стъкло, керамика, като има трансферен печат и за текстил.

Трансферният печат е развит в Англия през 1750 година. Тогава изображенията първо се гравирали върху медни плочки, след което различни цветове мастило се полагали върху нея, често примесвани с масло и загрявани за да проникнат по-дълбоко в гравюрата. След това се прехвърляли на специална хартия и били поставяни върху керамиката. Това било известно като "bat" (прилеп) и дава името на печата - "bat printing". Този отпечатък се слагал върху керамичния съд в неговата неглазирана фаза и се загрявал, при което изображението се отпечатвало върху него, а след това се глазирал и загрявал отново за да се защити отпечатъка и да стане дълговечен. Имайки предвид времето и големия брой операции, през които преминава трансферния печат, той е един от най-скъпоструващите и времеотнемащи процеси.

Трансферният печат в наши дни се прави по подобна технология, но вместо медни плаки се използва хартия отпечатана на сито печат. Така отпечатаното мастило се изсушава и след това се трансферира под действието на гореща преса върху облеклото или се изпича във високотемпературни пещи заедно с керамичните или стъклени изделия.